Blog
Alles wat je moet weten over biofiel design

Alles wat je moet weten over biofiel design

Ingmar Boon
Ingmar Boon
April 7, 2023

5

min read

Bij biofiel of biophilic design integreer je natuurlijke elementen in een bebouwde omgeving. Aangezien mensen steeds meer tijd binnenshuis spenderen en we vaker de gevolgen van klimaatverandering opmerken, is het een vorm van ontwerpen die steeds populairder wordt. 

Soorten design

Biofiel design gaat verder dan wat planten aan je muur. Er bestaan verschillende manieren om die verbinding met natuur terug te maken. We delen ze op in 3 categorieën:

Indirecte natuur

De natuur binnenhalen kan je ook doen op een indirecte manier. Gebruik natuurlijke materialen, kleuren en vormen. Plaats planten en kunst die te maken heeft met natuur om zo het element terug binnen te brengen. Ook je meubels kunnen hierin bijdragen door het gebruik van bepaalde materialen zoals hout, bamboe, kurk of leer. 

Natuurlijke ruimte

De indeling van je ruimtes is ook een belangrijk element. Kantoorgebouwen met een open vloerplan missen heel vaak wat privacy. Probeer afgeschermde ruimtes te creëren waar mensen alleen kunnen werken, een vergadering kunnen houden of zich in kunnen terugtrekken. 

Directe natuur

Denk hier aan het gebruik van licht, water, wind, planten en dieren. Maak bijvoorbeeld een verticale plantenmuur. Dat kan je in een handomdraai met Urbn Gardn. Maak gebruik van (dak)ramen, grasdaken, een waterpartij, enzovoort. 

De voordelen van biofiel design

Een van de belangrijkste voordelen is dat het onze geestelijke en lichamelijke gezondheid kan verbeteren. We weten dat meer tijd in de natuur spenderen een goede impact heeft op ons lichaam en onze geest. Aangezien we met z’n allen veel meer bezig zijn met technologie, helpt biofiel design ons om een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld te creëren. Door natuurlijke elementen in gebouwen op te nemen, kunnen we helpen de hoeveelheid energie die gebouwen nodig hebben te verminderen en onze totale koolstof voetafdruk te verkleinen. Door bijvoorbeeld natuurlijk licht en ventilatie in gebouwen te integreren, verminder je de behoefte aan kunstmatige verlichting en verwarming. Resultaat? Energie besparen en emissies terugschroeven. 

Urbn Gardn X biophilic design

Zin om aan de slag te gaan met biophilic design? Daar kan een Urbn Gardn je zeker en vast bij helpen. Dankzij het design van Urbn Gardn kan je eender welke ruimte makkelijk opdelen. De modulaire wandschappen pas je in een handomdraai aan. Je kan er al je decoratie op kwijt. Of je kan er zelf een eigen indoor plantenmuur mee maken. Zeker op de werkvloer kan biophilic design voordelig zijn. Aangezien heel wat kantoorruimtes strak en grijs zijn, is dit een manier om ze op te fleuren. Gebruik Urbn Gardn hier bijvoorbeeld als divider om meer ruimtes te creëren waar mensen zich in kunnen terugtrekken. 

Urbn Gardn kan nog zoveel meer. Je ontdekt het hier.

Discover more

Maak van jouw terras dé hotspot van het seizoen

Maak van jouw terras dé hotspot van het seizoen
Ingmar Boon
Ingmar Boon
April 12, 2023

5

min read

Alles wat je moet weten over biofiel design

Alles wat je moet weten over biofiel design
Ingmar Boon
Ingmar Boon
April 7, 2023

5

min read

De coworking van de toekomst: hoe flexibel werken evolueert

Wat heeft de toekomst in petto voor co-working spaces en hoe kan jij jouw ruimte future-proof maken? 
Ingmar Boon
Ingmar Boon
March 31, 2023

5

min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.