Blog
De coworking van de toekomst: hoe flexibel werken evolueert

De coworking van de toekomst: hoe flexibel werken evolueert

Ingmar Boon
Ingmar Boon
March 31, 2023

5

min read

De populariteit en interesse naar co-working spaces maakt sinds enkele jaren een opmars. Steeds meer mensen kiezen voor shared workspaces om te werken omwille van de vrijheid die het biedt. Daarnaast zien heel wat mensen het als een inspirerende en creatieve omgeving die hen die extra boost geeft. Die shared space van de toekomst moet dus voldoen aan heel wat eisen. Wat heeft de toekomst in petto en hoe kan jij jouw ruimte future-proof maken? 

De opkomst van co-working spaces

De populariteit van co-working spaces neemt alleen maar toe en de verwachting is dat het aantal in 2024 zal stijgen tot meer dan 4,99 miljoen wereldwijd. Waar ze voor de corona crisis hier en daar verschenen, schieten ze nu als paddestoelen uit de grond. Net zoals start-ups kiezen grotere bedrijven steeds vaker voor co-working spaces als hun vaste uitvalsbasis. Een verklaring voor dit succes? Mobiliteit en flexibiliteit. Dankzij de digitale revolutie kan bijna iedereen tegenwoordig werken waar hij wil. 

De verwachte jaarlijkse groei voor co-working spaces in Europa staat namelijk op 4,7%. Ongeveer zo’n vijf miljoen mensen zouden tegen 2024 gebruik maken van co-working ruimtes. Cijfers waar je als eigenaar van een co-working space ongetwijfeld van gaat dromen. 

Flexibele en multifunctionele workspaces

Eén van de meest essentiële aspecten van co-working spaces is hun functionaliteit en flexibiliteit. En dat is in de toekomst niet anders. Flex werkplekken zijn een populair fenomeen binnen shared spaces. Niemand heeft een vaste plaats en je kan eender waar aan het werk gaan. 

Ook meeting rooms zullen een update nodig hebben. Hoe meer high-tech snufjes, hoe beter! Alles om de meetings van jouw leden naar een volgend niveau te kunnen tillen. Denk aan centrale microfoons, grotere schermen, high-quality webcams en nog veel meer. Heel wat co-working spaces voorzien al ‘speciale ruimtes’. Zoals een soundproof kamer waar je bijvoorbeeld je eigen podcast kan opnemen of fotostudio’s. 

Je leden spenderen heel wat tijd in de keuken of eetruimte van jouw shared space. Het is voor hen dé plek om even te ontspannen. Een verscheidenheid aan apparatuur mag hier dus niet ontbreken. Daarnaast worden rust en stilte steeds meer een must. Met een soundproof call booth of powernap kamer kan je dus zeker niet missen. 

Welzijn als uitgangspunt

Onze gezondheid is en blijft ons meest waardevolle bezit. Zo hoort het ook te zijn op de werkvloer of bij je co-working space. Ook in de toekomst blijft welzijn hier één van de belangrijkste elementen. Voor co-working spaces gaat het om de beschikbaarheid van gezonde voeding, gezonde luchtaanvoer en het juiste klimaat. Die trein mag je dus zeker niet missen. Daarnaast speelt ook de aanwezigheid van een groene omgeving hier en grote rol. Dat zorgt er namelijk voor dat je creativiteit aangewakkerd wordt. Geen buitenruimte? Geen probleem! Breng met een verticale tuin makkelijk buiten naar binnen. Dat geeft je decor net dat tikkeltje extra.

Mensen worden steeds meer fan van trainingen en workshops. Ze zorgen voor een korte afleiding van werk en helpen jouw leden om te groeien. Laat zo’n training of workshop dus zeker niet links liggen. Stressmanagement, burn-out, time management en coaching zijn nu hot topics. En die tips kan iedereen wel eens gebruiken! 

Naast het feit dat het gaat om een co-working space is en blijft de privacy van elk individu ook belangrijk. Die moet gewaarborgd worden zodat iedereen ongestoord kan werken. Je leden moeten kunnen ontspannen doorheen de dag. Voorzie jij enkele ruimtes waar elk individu terecht kan voor zo’n moment? Dan sta jij je concullega’s al zeker een stapje voor. 

Zorg voor interactie en co-creatie

Co-working is meer dan alleen een fysieke ruimte waar mensen individueel werken. Het is ook een community waarin leden elkaar kunnen ondersteunen en inspireren. Door het ontwikkelen van een open omgeving stimuleer je interactie. Hierdoor kunnen leden ideeën uitwisselen, samenwerken en elkaar ondersteunen. Co-creatie zorgt ervoor dat nieuwe oplossingen bedacht worden en dat mensen hun netwerk kunnen opbouwen. 

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om van je co-working space een plek van interactie en co-creatie te maken. Allereerst is de fysieke indeling van je ruimte van groot belang. Creëer naast individuele werkruimtes bijvoorbeeld ook ruimtes die samenwerking stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige loungehoek waar mensen kunnen samenkomen. Organiseer daarnaast ook netwerkevents of activiteiten zoals workshops en lezingen. Op die manier bevorder je de interactie tussen je leden nog meer. 

De duurzame toekomst van co-working

Duurzaamheid is een hot topic. Ook hier kunnen co-working spaces hun steentje bijdragen. Een shared space waar heel wat mensen samen werken betekent: veel energieverbruik. Overstappen naar zonne-energie kan hier al een eerste aanpassing zijn. 

Denk bijvoorbeeld ook na over het gebruik van duurzame meubelen.  Zo draag je bij aan een gezondere werkomgeving en duurzame toekomst. Bij de maak van die meubelen wordt gewerkt met duurzame materialen die dus geen schadelijke chemicaliën bevatten. Bovendien gaan duurzame meubelen langer mee, kan je ze recycleren of een tweede leven geven op een andere manier. 

Geef jouw co-working space een boost

Boost jouw co-working space met een Urbn Gardn. Creëer een trendy, groene omgeving voor je leden en tover jouw shared space in een handomdraai om in een productieve oase. 

Dankzij het design zet je Urbn Gardn makkelijk in als verticale tuin, divider of extra zit-en opbergruimte. Het meubel past perfect bij de flexibele werkcultuur van de co-working spaces van de toekomst. 

Ontdek hier alles over de Urbn Gardn voor jouw co-working space.

Discover more

Maak van jouw terras dé hotspot van het seizoen

Maak van jouw terras dé hotspot van het seizoen
Ingmar Boon
Ingmar Boon
April 12, 2023

5

min read

Alles wat je moet weten over biofiel design

Alles wat je moet weten over biofiel design
Ingmar Boon
Ingmar Boon
April 7, 2023

5

min read

De coworking van de toekomst: hoe flexibel werken evolueert

Wat heeft de toekomst in petto voor co-working spaces en hoe kan jij jouw ruimte future-proof maken? 
Ingmar Boon
Ingmar Boon
March 31, 2023

5

min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.