Blog
Het belang van duurzaam design

Het belang van duurzaam design

Ingmar Boon
Ingmar Boon
January 4, 2023

3

min read

Je kan er niet omheen, sustainable design is in. En terecht. De laatste jaren kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen de klimaatverandering.  Zo kiest (bijna) iedereen voor milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal en zit elektrisch rijden in de lift. Ook de consument is zich bewust van het belang van sustainability en onderneemt zelf (kleine) stappen om van onze wereld een schonere en gezondere plek te maken. 

Duurzaam vs. duurzaam 

“Duurzaam” lijkt wel het nieuwe modewoord. Het duikt steeds vaker op, soms tot vervelens toe. Is iets gezond? Duurzaam! Is iets goed voor het milieu? Duurzaam! Gaat iets lang mee? Duurzaam!! Het woord lijkt oneindig veel en tegelijkertijd geen betekenis te hebben. Wat best voor verwarring kan zorgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de term soms verkeerd gebruikt wordt. Maakt een producent gebruik van natuurlijke grondstoffen die na een jaar al aan vervanging toe zijn, dan is zijn product niet duurzaam. Bij duurzaam ondernemen draait het dus om veel meer dan enkel de keuze van je materiaal. Ook de kwaliteit, levensduur en een verantwoord productieproces zijn key factoren voor een succesverhaal. 

De essentie 

Wat houdt duurzaamheid dan concreet in? Om dit brede begrip meer vorm te geven riep men de 3 P’s in het leven. People, Planet en Profit. Het komt er op neer dat in een duurzame wereld de samenleving (People), het milieu (Planet) en de economie (Profit) met elkaar in evenwicht moeten zijn zodat de aarde niet wordt uitgeput. Op die manier willen we de behoeftes van toekomstige generaties niet in gevaar brengen. Een manier om zelf ook je steentje bij te dragen is door te opteren voor duurzaam of sustainable design. 

Wanneer je voor duurzaam design kiest, kies je ook voor…

het milieu 

Het spreekt voor zich dat je je ecologische voetafdruk (enorm) kan verkleinen door te kiezen voor duurzaam design. Een kleine moeite die een grote impact maakt op je omgeving. 

je gezondheid 

Duurzame materialen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je eigen gezondheid. Zo word je minder blootgesteld aan schadelijke gifstoffen en chemicaliën.

je portemonnee 

Duurzame materialen zijn van topkwaliteit en gaan over het algemeen veel langer mee. Hierdoor zijn ze minder snel aan vervanging toe en bespaar jij in the long run heel wat geld uit. Wees dus zeker niet bang om te investeren in duurzaam design. 

stijl 

Heel wat duurzame materialen zijn stijlvoller dan klassieke materialen. Het geeft een trendy en vaak unieke touch aan je leefomgeving. 

Zin in duurzaam? 

Ook bij Urbn Gardn staat duurzaam design centraal. Tijdens onze zoektocht naar milieuvriendelijke materialen kwamen we terecht bij EKOply. Dit zijn duurzame platen van gerecycleerd plastiek die worden gebruikt voor de zit-en afsluitplank van onze verticale tuin. Dit materiaal is 100% bestand tegen natuurlijk rot en helpt ons onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook het staal van de Urbn Gardn is volledig gemetalliseerd en gepoedercoat waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over roestvorming. 

Het volledige productieproces van de Urbn Gardn vindt plaats in België waardoor we onze transportkost en uitstoot enorm kunnen verlagen. Voor de productie van onze kussens werken we samen met een Vlaams maatwerkbedrijf. 

Benieuwd naar ons hoogstaand design? Ontdek het hier.

Discover more

Minder is meer: comfortabel leven in een kleiner huis

Minder is meer: comfortabel leven in een kleiner huis
Ingmar Boon
Ingmar Boon
February 14, 2023

4

min read

Start het nieuwe jaar met het terras van je dromen

Start het nieuwe jaar met het terras van je dromen
Ingmar Boon
Ingmar Boon
January 4, 2023

3

min read

Het belang van duurzaam design

Het belang van duurzaam design
Ingmar Boon
Ingmar Boon
January 4, 2023

3

min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.